Op dinsdag 25 maart is de Nationale Verhalendag in Madurodam, het jaarlijkse startsein in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking op 4 mei. Ooggetuigen, nabestaanden en veteranen delen op deze dag hun verhalen met 400 leerlingen uit heel het land om de betekenis van herdenken en vrijheid door te geven.
Onderzoek toont aan dat kinderen in Nederland zich zorgen maken over hun toekomst en beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar niet weten hoe ze hieraan kunnen bijdragen. Daarom staat deze editie in het teken van 'Hoop' en is er een speciaal doe-boek ontwikkeld dat kinderen handvatten biedt voor behoud van vrijheid.
Bas Westerweel vertelt tijdens de Verhalendag het verhaal van Truus Wijsmuller-Meijer en Femmetje de Wind deelt het verhaal van Holocaust-overlevende Esther Vleeschhouwer-Blocq, samen met de 11–jarige achterkleindochter van Elly. Nasya (11 jaar) vertelt het familieverhaal van haar Joodse overgrootmoeder Pommie.
De verhalen worden afgewisseld met een muzikaal optreden van Luna Sabella en een spoken-word performance van Myron Hamming. Na afloop krijgen kinderen de gelegenheid om hun emotie en boodschap te tekenen op een vlaggetje, dat uiteindelijk een meterslange vlaggenlijn vormt, als symbool voor vrijheid en verbondenheid.